buildingΤο στεγαστικό πρόβλημα της Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), οξύτατο για πολλές δεκαετίες, βρήκε τη λύση του με τη λειτουργία του νέου κτηρίου στο Ψυχικό.

Από την ίδρυση των Γ.Α.Κ., μέχρι τα εγκαίνια του νέου κτηρίου (10.11.2003), η Υπηρεσία στεγάστηκε στο υπόγειο της Ακαδημίας Αθηνών, στο υπόγειο του κτηρίου της Παλαιάς Βουλής, σε διάφορα κτήρια των Αθηνών (κτήριο οδού Θεάτρου, κτήριο οδού Ερμού, κτήριο Καλλιθέας). Για την οικοδόμηση του κτηρίου σε οικόπεδο του ελληνικού δημοσίου καθοριστική υπήρξε η οικονομική συμβολή του Πρόδρομου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., προϊόν της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων Δ. Δακανάλη, Σ. Μπουμπιώτη, Α. Τσιγκούνη και Χ. Φλώρου, πήρε το πρώτο βραβείο σε σχετικό πανελλήνιο διαγωνισμό του 1978. Η καθυστέρηση υλοποίησης της μελέτης, εκ των πραγμάτων έθεσε θέμα εκσυγχρονισμού της ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το 1997 εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή τμήματος της αρχιτεκτονικής μελέτης και του συνόλου σχεδόν των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Μετά τους σεισμούς του 1999, παρότι δεν υπήρξαν ζημίες, ενισχύθηκε ο στατικός φορέας του κτηρίου και ξεκίνησε η τελευταία φάση ολοκλήρωσης του έργου. Η κατασκευή ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στην τριετία 2000-2003 υπό την εποπτεία του ΟΣΚ. Ο εξοπλισμός (κινητές αρχειοθήκες, έπιπλα κτλ.) αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το κτήριο με τις εκσυγχρονισμένες κτηριακές υποδομές σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές στέγασης των αρχείων είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου έχει πρόσβαση σε τρεις δρόμους. Η Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικότητας. Το ορατό του τμήμα είναι επενδυμένο με λευκό μάρμαρο και έχει μεγάλες επιφάνειες από γυαλί. Έχει δύο εισόδους, 30 θέσεις στάθμευσης και περιμετρικά κήπο με χλοοτάπητα. Η οικοδομή, συνολικού εμβαδού 6.500 μ2, είναι οργανωμένη σε έξι επάλληλες στάθμες (Α-ΣΤ, αρχίζοντας από κάτω): Τα αρχειοστάσια βρίσκονται στις στάθμες Α, B και Γ. Στην πίσω πλευρά της στάθμης Γ ( πάνω από το έδαφος) υπάρχει η είσοδος για το αρχειακό υλικό, ο θάλαμος απεντόμωσης, οι αίθουσες ταξινόμησης και τα εργαστήρια συντήρησης, βιβλιοδεσίας και φωτογράφησης.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

AITHOUSA POLLAPLWN XRHSEWN        AITHOUSA POLLAPLWN XRHSEWN2

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει χωρητικότητα 100 ατόμων και διαθέτει ασύρματο εξοπλισμό αυτόματης μετάφρασης. Τα καθίσματα είναι κινητά και η αίθουσα μπορεί να μετατραπεί, ανάλογα με τις ανάγκες, σε αίθουσα σεμιναρίων ή εκθεσιακό χώρο.


Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία

OPEN HOUSE
 Το κτήριο της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ., λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, επιλέχθηκε από το θεσμό του Open House   ως ένα δημόσιο κτίσμα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Από το 2014-2016, πραγματοποιήθηκαν   ξεναγήσεις για το κοινό στους χώρους του κτηρίου, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει   από κοντά ένα ειδικού σκοπού και διεθνών προδιαγραφών κτήριο.







Σύνδεση τέχνης, αρχιτεκτονικής και αρχείων

YDROKINHTIKO 
 Το 2012, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων παρουσιάστηκε στο προαύλιο χώρο των Γ.Α.Κ. το   υδροκινητικό έργο του Γ. Ζογγολόπουλου «Τρεις Κύκλοι 1978». Μέσα από τη συνεργασία της τέχνης, της     αρχιτεκτονικής και των αρχείων, δημιουργήθηκε ένα πολιτιστικό τοπόσημο, όπου το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής   κτήριο των Γ.Α.Κ. συνυπάρχει αρμονικά με δύο έργα τέχνης, το υδροκινητικό έργο του Γεωργίου Ζογγολόπουλου   «Οι τρεις Κύκλοι» και το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη η «Συνάντηση» που κοσμεί την μικρή πλατεία που   βρίσκεται διαγώνια δεξιά της εισόδου του   κτηρίου των Γ.Α.Κ.